mandag den 25. januar 2016

Kroppen i kunsten - billeder



Bartolomæus, Udsnit fra altertavle, Barcelona (ca. 1200)Udsnittet fra altertavlen i Barcelona, der hedder "Bartoloæmus", stammer fra middelalderen, da kirken var meget dominerende i den tid. På billedet kan man se at kroppen er gemt væk og menneskerne på billedet er ikke livagtige men mere "dukkeagtige". Kroppens detaljer er også skjult af deres klæder, hvor grunden til dette var at man ikke skulle blive fristet. I billedet er der heller ikke nogen rum/dybde. Kroppen og sjælen er "adskilt", samt sjælen er også mere ren og uskyldig. Alt i alt, er dette billede et typisk billede fra middelalderen. 


Venus’ fødsel, Sandro Botticelli, (ca. 1480)
Maleriet, Venus' fødsel, stammer fra renæssancen, hvor deres kroppe også afspejler det. På maleriet er Venus' krop slank, hvor man kan se de lette aftegnede muskler på hendes mave. De 3 andre mennesker i maleriet er også slanke, og det er tydeligt at se mandens lette aftegnede muskler. Dette var ideallet i renæssancen. Venus står også på en muslingeskal som et symbol på genfødsel. Igen, er dette et tydeligt tegn på at billedet stammer fra renæssancen. 



Laokoon, Hagesandros, Polydoros og Athenodoros (3 billedhuggere fra Rhodos), ca. 100 f.kr.
Det ses tydeligt at denne skulptur stammer fra antikken. Dette ses tydeligt på måden kroppen er fremstillet, da der er gået helt i dybden med kroppens detaljer. Dette ses tydeligt på de tre muskuløse mænd, at deres muskler er meget aftegnede og tydelige. 











”Venus ved spejlet”, Peter Paul Rubens, (1614-1615).
Dette billede er fra barkokken. I barokkens tid, var det for en kvinde, det at være "let" overvægtig et tegn på velstand, da dette betød at man dermed have råd til rigeligt med mad. Samt var frodige og blege kroppe tidens skønhedsideal. Dette ses også tydeligt på Venus i billedet. 
I barokkens tid, havde kirken stadig magten, det var igen blevet acceptabelt at male kroppen. Altså, kunsterne malede ikke kroppen i relation til kirken, men malede i stedet figurer fra mytologien. 










Åbykrucifikset, ukendt kunstner, ca. 1100. Nationalmuseet. 
Denne figur er lavet i middelalderen, og skal forestille Jesus. Da kroppen ikke er detaljeret, men er fremstillet mere "dukkeagtig", kan man igen se at figuren er fra middelalderen. Altså, kroppen var et syndigt mønster, hvor sjælen bor. 











Ingen kommentarer:

Send en kommentar